Leto, slnko, opaľovanie... Ako si ho užiť naplno?

Leto, slnko, opaľovanie... Ako si ho užiť naplno?

Opaľovanie - Radosť, strach, túžba…

Je zvláštne, koľko emócií vyvoláva také obyčajné opaľovanie. Koľko vzbudzuje výkričníkov (pozor, pozor – je škodlivé!), túžob (chcem prísť hnedá za každú cenu!), radosti zo slnka, príjemných pocitov asi predovšetkým… A pritom je to tá najprirodzenejšia vec.

Ešte donedávna som toto všetko v sebe mala aj ja. Opaľujem sa ľahko, možno až priveľmi, takže som vždy navyše riešila, aby som nebola príliš čierna a vysušená ako stará Indiánka. Stará!!! A vysušená! To predovšetkým. Takže k opaľovaniu moje úplne základné poznatky:

1. Čím viac pleť chránite chemickými clonami (to sú tie vysoké SPF 30, 50...), tým viac ju odnaučíte prirodzene produkovať melanín a hnednúť. To je, ako keď necvičíte svoje telo a hneď chcete ubehnúť 50 km maratón - tak niekde skolabujete. To isté je s pleťou – ak ju vystavíte po dlhom čase, keď ste ju len strážili, náhodou nechránenú, bude reagovať splašene – sčervenaním, fľakmi a inými reakciami.

2. Vlastný melanín, teda opálenie, je najlepšia ochrana. Iste, každý máme svoj typ pleti a tomu sa musíme prispôsobiť. Niekto potrebuje pomalé privykanie kože na slnko, niekto je hnedučký, len keď vyvesí bielizeň na balkóne. Poznajte seba a rešpektujte svoje možnosti a hranice.

3. Hľadajte opaľovacie prostriedky, ktoré jednak urýchlia produkciu melanínu a jednak budú chrániť bunku v jej vnútri tak, aby sa nezmenila jej DNA. Takže nebude starnúť ani mutovať iným spôsobom. V Esthederme to zabezpečujú patenty UV InCellium (zvyšuje obranyschopnosť pleti a chráni ju vo vnútri bunky), Adaptasun, ktorý tvorbu hnedého farbiva podporuje a urýchľuje. Ochraňuje mladé aktívne bunky. Myslite na to, že zdravá pigmentácia je najlepšia ochrana. A ešte niečo ku konkrétnym produktom. Úplne výnimočné – určené pre špecifické potreby pleti sú dva: Sun Intolerance a Photo Reverse.

Prvý, teda Sun Intolerance, prevychováva pleť zle znášajúcu slnečné žiarenie. Teda je pre tých, ktorí majú alergiu na slnku, veľmi zle sa opaľujú, majú hormonálne poruchy, či už je v hre tehotenstvo, krehkosť kože… Tento produkt chráni pokožku pred slnkom. Ale robí to len do tej miery, aby jej umožnil zvykať si na slnko. Aby si ho pokožka užila, ale dokázala ho sama zvládnuť a adaptovať sa. Má teda ochranné filtre a clony, ale navyše má posilnené protizápalové prostriedky. A výsledkom je, že postupom času reakcie netolerantnej pleti miznú a v dlhodobom horizonte sú normalizované. Časový horizont je rôzny. Myslite na to. U niekoho je to jedna sezóna, u iného aj 5 rokov.

Photo Reverse môj milovaný. Pre všetky fľakaté dievčence. Pigmentové kráľovné, ktoré si už takmer zvykli, že s tým musia žiť do smrti... Nemusia!! Opäť to chce čas; spravidla koľko rokov ste flaky mali, toľko bude trvať, aby ste sa ich zbavili. Príšerné, ja viem. Ale každým rokom je to lepšie a fľaky sú menšie a jemnejšie. S Reversom to prosto ide. Okrem už známych patentov obsahuje aj technológiu Photo Reverse – to je trojitý účinok na priame i nepriame vyvolanie tvorby melanínu. Naviac inhibuje proces melanogenézy, aby sa pleť postupne depigmentovala.

A na záver ešte jedno malé upozornenie, čerešnička na torte. Ak si myslíte – ako som si myslela ja, že je jedno, čím sa natriete po opaľovaní, len nech je to mastné a výživné – mýlite sa. Modré mlieko – Tan Enhancing lotion – aby som bola presná, upokojuje, výrazne predlžuje opálenie (dokonca keď sa ním natierate aj v zime, budete tmavšia) a neuveriteľne hydratuje. Žiadna stará indiánska babička nehrozí! A teraz je tu navyše novinka. Sprchový gél (úžasne vonia), ktorý rovnako predlžuje či aktivuje opálenie. Takže sa nemusíte ani týždne po dovolenke o svoje opálenie báť. Keď píšem tento článok, vonku je príšerná zima. Jediné, čo si želám, nech je slnko a nech cítim vôňu všetkých opaľovákov. Je nezameniteľná a úžasná! Dovidenia, v letných časoch, priatelia.

Renata Špačková, šéfredaktora Institut Esthederm Magazine