Starnutia sa už nemusíme báť

Starnutia sa už nemusíme báť

Natalia Kovylkina je medzinárodnou trénerkou Institut Esthederm v Paríži a my sme ju zastihli uprostred náročného školenia. Prezradila nám, čo robiť, aby sa naša pleť cítila ako v bavlnke.

Väčšina žien počas pátrania po zákonitostiach zdravej pokožky narazí na informáciu, že najdôležitejšia je hydratácia...

Dostatočná hydratácia je veľmi dôležitá a pomoc v tomto smere potrebuje takmer každá z nás. Prečo? Na povrchu pokožky máme tzv. hydrolipidový film - zmes vody a lipidov, ktorý vytvára bariéru zabraňujúcu nadmernému unikaniu vody z pokožky. Avšak vďaka vonkajším a vnútorným vplyvom v ňom vznikajú „diery“, cez ktoré sa stráca voda. Z môjho pohľadu teda potrebujeme nielen hydratáciu ako takú, ale i dobrú ochranu hydrolipidového filmu.

Vymyslel na to Institut Esthederm nejakú špecialitu?

Ako stvorená je na to naša patentovaná celulárna, teda bunková voda, ale aj produkty, ktoré dokážu pokožku „prevychovať“ tak, aby si vodu vo svojom vnútri dokázala udržať sama. Špeciálne postavenie môžeme v otázke hydratácie pripísať aj kyseline hyalurónovej, ktorá má veľmi dobré hydratačné účinky a dokáže vypĺňať aj jemné vrásky. Našou inováciou je systém troch druhov molekúl kyseliny hyalurónovej - dva druhy ostávajú na povrchu a neprenikajú vďaka svojej veľkosti cez bazálnu membránu do hlbších častí pokožky, no tretí druh preniká, obalený v kapsule veľmi hlboko, kde stimuluje vlastnú tvorbu kyseliny hyalurónovej. Je to unikát a najväčší rozdiel medzi Institut Esthederm a inými značkami.

Pre aké ženy sú určené produkty Institut Esthederm?

Sú určené pre dospelé ženy, to znamená pre vek 18+. Kombinujeme v nich množstvo patentov: time cellular starostlivosť proti starnutiu, celulárnu vodu, active repair technológiu a podobne. Podľa nás je správne, že pokožka dostane takýto výživný koktail, ale aby bol účinok viditeľný, trvá to poväčšine 2 - 3 týždne. To je presne čas, za ktorý dokážeme pokožku „prevychovať“ a kedy vidno výsledok. Máme však aj rad Intensif, ktorý obsahuje iba celulárnu vodu a s ňou jednu účinnú látku. Táto línia je na rozdiel od ostatných, ktoré ponúkame v lekárňach, dostupná iba v našich kozmetických salónoch. V salónoch totiž máme čas vysvetliť našim klientkam, ako rada Intensif pracuje aj ako ju používať, pretože táto intenzívna starostlivosť je akousi hranicou medzi kozmetikou a medicínou. Nie je to len krém, ktorý si stačí naniesť a hotovo – sú tu isté dôležité postupy, ktoré treba dodržať. Preto preferujeme bližší kontakt, diagnostiku pokožky, správne určený produkt, vysvetlenie, a to sa dá iba v salóne krásy.

Dokážu krémy nahradiť zložitejšie kozmetické úkony či dokonca ruky plastického chirurga?

Ak niekto tvrdí, že áno, klame. Neexistuje kozmetika, ktorá dokáže to, čo plastická chirurgia, no ja vždy vravím, že krémy nemajú byť náhradou, ale doplnkom ďalšej starostlivosti. Mnohé ženy však veria, že ak sa rozhodnú pre injekcie, už viac nepotrebujú krémy. Alebo ak pôjdu na chirurgický zákrok, nemusia sa už o pokožku starať. To je omyl, pretože keď pokožku pri zákroku vypneme, nezmení sa jej kvalita a ani vlastnosti. Alebo botox - jeho úlohou je zrelaxovať svaly, ale nijako nevplýva na kvalitu pokožky. Preto sme vyvinuli intenzívnu starostlivosť, v rámci ktorej ženy môžu kombinovať krémy s medicínsko-estetickými zákrokmi ako laser, injekcie a podobne.

Veľa cestujete po svete. Starajú sa ženy v Európe o seba inak ako napríklad v Ázii?

Áno! Celkom inak sa o seba starajú Francúzky, ženy z centrálnej Európy a povedzme Japonky. Sú to tri rôzne „vesmíry“ s úplne odlišným prístupom k starostlivosti o pleť, všetky chcú vyzerať mlado, ale každá si pod mladosťou predstavuje niečo celkom iné. Napríklad ak sa opýtate Francúzok okolo päťdesiatky, čo pre ne znamená mladosť, väčšina odpovie, že je to stav nášho vnútorného sveta, prirodzenosť, vyrovnanosť, pozitívne myslenie a rovnováha medzi prácou, cvičením a oddychom. Máloktorá hovorí o pokožke, väčšinou majú na mysli životný štýl. Preto sa injekcie a plastická chirurgia vo Francúzsku netešia veľkej obľube.

V ktorých krajinách by sme našli presný opak?

Keď hovorím o kráse s Ukrajinkami, pre ne krása rovná sa výzor. Kvalita pokožky, make-up, to, ako pôsobia navonok... Sú ochotné zaplatiť za produkty krásy veľké peniaze a v tejto časti sveta evidujeme už roky akési „zneužívanie“ medicíny na to, aby ženy vyzerali mladšie, než v skutočnosti sú. Aj v päťdesiatke chcú vyzerať ako šestnásťročné, ale to predsa nie je možné! Našťastie, v poslednom období sa snažia priblížiť Európe a vsádzajú viac na prirodzenosť. To isté sa deje aj v Brazílii, kde ženy podliehali veľmi výraznému trendu neprirodzenej, umelej krásy...

A ako možno charakterizovať ženy v Ázii?

V Ázii sa ľudia doslova rodia a zomierajú s opaľovacím krémom na pokožke a je pritom jedno, či je leto alebo zima, ráno alebo večer, či sú doma, v kine alebo počas dňa vôbec nevykuknú na slnko. Všetci sú tam presvedčení, že majú jemnú pokožku, a tak nakupujú krémy s vysokým SPF a používajú ich na dennej báze, avšak škodia tak svojej pokožke, pretože opaľovacie krémy sú ťažké a nanášať ich treba s rozumom. Japonky považujú za ideál krásy tvár v tvare V, a tak si svoje okrúhle tváričky nechávajú operačne prerábať. Uprednostňujú belostnú farbu pokožky a ich denná skrášľovacia rutina trvá veľmi dlho, v priemere používajú osem produktov (Francúzky tri). Mnohé Japonky si dokonca nechávajú vpichovať kyselinu hyalurónovú ku koreňu nosa, aby pôsobil plochejším dojmom a na očné viečka si nalepujú pásiky, ktoré ich očiam dávajú mandľový tvar...

Pochádzate z Odesy, žijete v Paríži. Ako vnímate vy krásu a mladosť?

Uprednostňujem zlatú strednú cestu. Aby som dosiahla ideál, vzala by som čosi z ukrajinskej krásy a starostlivosti a niečo z vnútornej krásy Francúzok. Verím, že takéto spojenie spolu s dobrou kvalitou pokožky, eventuálne aj s drobnými estetickými úkonmi, môžu pomôcť žene k prirodzene mladému výzoru. Ale nezabúdajme, iskričky v očiach nemáme od krémov, tie sú odrazom nášho vnútra.

Ktoré produkty Institut Esthederm sa tešia najväčšej popularite?

Samozrejme, naša unikátna celulárna voda, ale taktiež čistiaci rad Osmoclean. Ten napríklad obsahuje produkt, ktorý ponúkame viac ako tridsať rokov - Gentle Deep Pore Cleanser funguje ako jemný hĺbkovo čistiaci krém na zanesené póry pleti. Fantastická vec! Nepoužíva sa denne, iba raz, dvakrát týždenne, ale výsledok je unikátny. Obľúbené sú aj produkty na opaľovanie, pre zrelú pokožku a pokožku po prechode, s kyselinou hyalurónovou a ďalšie.

Čo je vaše osobné „must have“ v starostlivosti o pleť?

Používam naše čistiace produkty, intenzívnu starostlivosť Intensif Spirulina, taktiež celulárnu vodu a ďalšie produkty závisia od ročného obdobia a kondície mojej pokožky. Súhlasím s filozofiou našej značky, že každé dva mesiace by sme mali produkty, ktorými sa o seba staráme, meniť. Mnohé ženy si nájdu krém, ktorý im na prvé vyskúšanie vyhovuje a viac ho nepustia z ruky, ale nie je to správny postup. Naša pokožka sa mení v závislosti od toho, či je vonku leto, alebo zima, či prežívame stres, alebo sme v pohode. Moje „must have“ produkty teda vo veľkej miere závisia aj od môjho momentálneho životného štýlu.

Máte aj nejaké prehrešky voči kráse?

Mám! Milujem sladkosti, hoci viem, že stopercentne platí: Sme to, čo jeme. Skoro všetky stavebné látky, ktoré naša pokožka potrebuje k tomu, aby budovala nové bunky, pochádzajú zo stravy, pričom cukor nie je práve prospešnou stavebnou látkou. Neprospieva našej figúre, zhoršuje celulitídu, je zodpovedný za glykáciu - keď cukor napadá kolagén a elastín v pokožke, a tá následne stráca pružnosť. Samozrejme, cukry potrebujeme, napríklad pre správnu činnosť mozgu a metabolizmus, ale v správnej miere. Úplne nám postačujú cukry prijímané z ovocia.