Madam EVA

ROZHOVOR S DANOU JIČÍNSKOU, AMBASÁDORKOU INSTITUT ESTHEDERM.

Za vyše 10 rokov práce s luxusnou kozmetikou vyskúšala takmer všetko. Až vďaka INSTITUT ESTHEDERM zistila, že aj jej pleť môže byť samostatná a fungovať pohodlne. Nielen o prevýchove pleti sme sa porozprávali s Danou Jičínskou, ambasádorkou INSTITUT ESTHEDERM.

Obyčajná z neobyčajných alebo neobyčajná z obyčajných? Je matkou dvoch dospelých dcér, vyškolila niekoľko desiatok kozmetičiek v Česku aj na Slovensku a jej profesiou je prinášať ženám prirodzenú krásu. Ona však zachádza ešte ďalej. Verí, že najdôležitejšie je venovať pozornosť aj sebe, s láskou sa o seba starať, a tak dosiahnuť nielen krásu, ale aj vnútornú spokojnosť.

Čo to vlastne znamená, prevýchova pleti?

V Institut Esthederm takto pristupujeme k pleti, ktorá nefunguje správne. Je napríklad dehydrovaná, citlivá, nadmerne sa premasťuje alebo sa mení vekom a starne. Vlastne ju prevychováme tak, že v nej obnovíme a podporíme jej vlastné procesy, ktoré sú oslabené vplyvom nášho náročného životného štýlu, vonkajšieho prostredia alebo z iných dôvodov. Pleť potom začne opäť fungovať normálne.

Ako sa to prejaví?

Napríklad tak, ako v mojom prípade, keď som mala dehydrovanú pleť. Ustavične si pýtala krém, ktorý ju však upokojil a hydratoval iba na pár hodín. Dodnes si viem vybaviť ten okamih, keď som po pár týždňoch používania Institut Esthederm stála pred zrkadlom, pozerala sa na svoju pleť a tá bola zomknutá, komfortná a pevná. Vtedy som si uvedomila, že moja pokožka začala pracovať. Už nepotrebovala dávku krému každých pár hodín. Bola nepretržite akoby napitá. Už si sama dokázala získavať a udržiavať vodu, a teda sa sama hydratovať a fungovať správne. Nie je to však zmena, ktorá sa stane zo dňa na deň. K prvým zmenám dôjde najskôr po 28 dňoch, keď sa obnovia pleťové bunky.

Ako viem, ktorý produkt si mám vybrať?

Najprv musíme zistiť, aký je aktuálny stav vašej pleti. Dôkladnú diagnostiku vám urobí profesionálna kozmetička v niektorom z našich partnerských salónov. Zároveň vám navrhne celý postup, ako sa dostanete k cieľu – teda program krásy, ktorý bude zahŕňať program kozmetických ošetrení aj domácej starostlivosti. Kozmetickým ošetrením sa intenzívne naštartuje správne fungovanie vašej pleti a pravidelná domáca starostlivosť k tomu vašu pleť vytrénuje. Odporúčam vám používať ucelené rady produktov. Vtedy uvidíte aj pocítite výsledky skôr a ešte výraznejšie.

Keď už pleť „naštartujem“, potom sa už o ňu nemusím starať?

Ale áno... (úsmev) Keby sme napríklad žili v domčeku v lese, kde je dokonale čisté ovzdu- šie, mali by sme dostatok spánku, necítili žiaden stres ani iné zaťažujúce vplyvy, naša pleť by zrejme fungovala na 100 percent. Reálne je však naša pleť ovplyvnená tým, ako a kde žijeme, či žijeme v strese, používame klimatizáciu, faj- číme a podobne. Keď správnou starostlivosťou vyriešime nejakú dysfunkciu, môžeme pracovať s pleťou ďalej, podľa toho, čo si aktuálne vyžaduje. Keď už netrpí dehydratáciou, citlivosťou a ani sa nadmerne nepremasťuje, môžeme ju začať regenerovať a obnovovať v nej prirodzené procesy, ktoré pleť vekom zabudla, a preto začala starnúť. V každom prípade to však znamená, že nebudete používať jeden a ten istý krém či sérum celý život. Keď sa vám za približne dva mesiace minú, vaša pleť už bude pravdepodobne prevychovaná a vy sa môžete tešiť na ďalšie produkty.

Ako Institut Esthederm pristupuje k starnúcej pleti? Aj tú prevychováva?

V podstate áno. Zakladateľ Institut Esthederm bunkový biológ Jean-Noel Thorel tvrdí, že naša pleť má všetky predpoklady, aby žila až 120 rokov. Pod vplyvom nášho životného štýlu, veku aj našej genetiky však slabne a prestáva fungovať tak ako v mladosti. Základom omladzovacej starostlivosti Institut Esthederm je preto patent, ktorý opätovne učí pleť fungovať tak, ako keď bola mladá. Netvrdíme, že nebudete mať vrásky. Tvrdíme, že môžete dozrievať v kráse, prirodzene a primerane vášmu veku.

Dnes mnohé ženy hľadajú svoju stratenú mladosť v invazívnych zákrokoch kozmetickej chirurgie. Veríte, že tieto zákroky nie sú potrebné?

Áno, verím, že tieto zákroky nie sú potrebné. Fungujú totiž len dočasne a neriešia podstatu starnutia. Vekom naša pleť slabne, postupne prestáva obnovovať svoje stavebné základy, a tak sa stáva tenšou, vznikajú vrásky, pleť pomaly vädne a jej kontúry ochabujú. My pracujeme priamo s príčinou starnutia pleti a túto príčinu učíme pleť odstrániť. Úplne prirodzeným, neinvazívnym spôsobom.

Vaša bunková voda je jeden z vašich ikonických produktov. Je skutočne taká výnimočná?

Bunková alebo celulárna voda je základom všetkých našich produktov. Nie je to minerálna voda z prameňa ani demineralizovaná voda. Bunková voda je identická s vodou v bunkách našej pleti. Na pleť pôsobí ako „živá“ voda a dodáva im energiu. Tak, ako vie človek, ktorý má dostatok energie, podať lepší výkon, je aktívnejší a tvorivejší, rovnako dokáže aj bunka, ktorá má dostatok energie, pracovať správne a vďaka tomu je naša pleť schopná prevýchovy.

Kde sa so značkou Institut Esthederm môžeme stretnúť?

Svoje korene má vo Francúzsku, kde vznikla pred viac ako 36 rokmi. Francúzky si ju veľmi obľúbili. Napríklad jej opaľovacie produkty patria v lekárňach medzi najpredávanejšie. Na Slovensku Institut Esthederm nájdete vo vybraných lekárňach a kozmetických salónoch.

Ktoré sú vaše najobľúbenejšie produkty Institut Esthederm a ako sa o seba staráte?

Veľa žien má obľúbený produkt, ktorý používa aj viac rokov. Myslíte si však, že je to v poriadku? Ten produkt si asi neplní svoju úlohu, keď ho musia stále používať. Ja nemám dlhodobo obľúbený produkt. Používam len to, čo moja pleť práve potrebuje. Keď sa stane nezávislou od aktuálneho produktu, vždy sa už veľmi teším na nový. Svoju pleť mám veľmi rada. Mám svoje rituály, doprajem si čas, keď sa venujem iba sebe. Chcela by som apelovať na všetky ženy, aby si vytvárali priestor pre seba, starali sa o seba, svoju pleť aj psychiku. Vnútorná spokojnosť a vyváženosť sa odrazí aj navonok. Moju prácu s kozmetikou beriem ako možnosť inšpirovať ženy, aby sa o seba s láskou starali. Niekedy potrebujeme prevychovať nielen pleť, ale aj seba. Bude úžasné, keď si dnes večer vyhradíte polhodinku a budete sa venovať len sebe. Vždy máme čas na to, čo chceme.